Valokuvalla on pitkä muisti

blogi1

Kenelläpä ei olisi laatikoissa ja komeroiden kätköissä vanhoja suvulta ja tuttavilta perittyjä valokuvia, joissa esiintyy tuntemattomia ihmisiä. Viime vuosina on tullut muotiin ostaa kirpputoreilta vanhoja valokuvia. Kukaan ei ole kirjannut henkilöiden nimiä ylös, joten kuvien henkilöt jäävät tuntemattomiksi ja ilman löyhääkään sidettä itseen.


Viime aikoina esillä on ollut monia hienoja näyttelyitä, joissa valokuvia on hyödynnetty taiteen keinoin ja luotu uudenlaisia näkökulmia. Valokuvaus on aina ollut enemmän kuin pelkkää tekniikkaa. Sisältö on nostettu esiin, vaikka kuva olisi heilahtanut, epätarkka tai kuvauksen kohde ei ole niin sanotusti ”vimpan päälle”.

Parastaikaa Kouvolan Taidemuseo Poikilossa on esillä kymenlaaksolaislähtöisen taiteilijan Ulla Tulosen teoksia - metalligrafiikkaa, kuvansiirtoa sekä PVC-laatalla työstettyjä vedoksia. Töihin hän on  tallentanut pieniä hetkiä erilaisista elämäntilanteista, siitä nimi "Tuokiokuvia".

tulonen1
Kuvansiirto perustuu pääasiassa vanhoihin valokuviin, joita Tulonen on yhdistellyt pieniksi tarinoiksi, joista katsoja voi rakentaa oman versionsa. Lisäksi töissä on käytetty tekstejä, pitsejä ym., tarinoiden tukena tai kuvien sommittelussa.

ripustus4
Ulla Tulonen on juuriltaan vahvasti kymenlaaksolainen ja kulkeutunut vanhempien matkassa Kotkasta Kymijoen vartta pitkin Asikkalan ja Iitin kautta Kuusankoskelle. Opinnot veivät hänet Keski-Suomeen, jossa hän asuu ja vaikuttaa edelleen. Elämäntyön Ulla Tulonen teki Keuruun lukion englanninkielen opettajana.


Kiinnostus kuvataiteisiin on peräisin Tulosen isältä, Pekka Kukkoselta, joka toimi pitkään Kuusankosken Taideseurassa. Lapsena Ulla Tulonen oli innokas piirtäjä ja maalaaja, mutta harrastus jäi uinumaan pariksi vuosikymmeneksi, kunnes hän 1980-luvun alussa aloitti kuvien tekemisen uudelleen. Kuvataideharrastus on periytynyt jo kolmanteen ja neljänteen polveen, sillä Tulosen tytär ja tyttärenlapset ovat myös kiinnostuneet taiteen tekemisestä. Tulonen on pitänyt yhdessä tyttärensä kanssa näyttelyitä mm. vuonna 2001 Kuusankoskitalossa.


Valokuvista taidetta

tulonen2
Johannes Vähäsarja on Helsingin Töölön sairaalan tapaturma-aseman sairaanhoitaja. Hän tekee monivaiheista taidetta, jossa piirrokset tai maalaukset päätyvät valokuvuksen ja kuvankäsittelyn kautta painetuksi taiteeksi erilaisille materiaaleille.

Materiaaleista kiinnostavin on läpinäkyvälle akryylille painetut uniikit painokuvat, joissa itse kuva sulautuu taustaan ja on näin erilainen joka kohteessa. Vähäsarjan töiden kohtaaminen on sykähdyttävä. Kuvien ilmeikkäät kasvot voi sijoittaa omaan elämään - nykypäivään tai historiaan. Tarinat ovat todellisia, niissä on oikeita ihmisiä vaikka eivät aina välttämättä ole tunnistettavia.

Artikkelin kuvat ovat Vähäsarjan kesällä 2017 Kotkan näkötornin pumppuhuoneessa olleesta näyttelystä ”Hetkiä elämässä satavuotiaassa Suomessa”. Se oli tarina rakkaudesta, ystävyydestä ja kohtaamisista.

tulonen3

This entry was posted on August 28, 2018


© 2019 | Taideseurat