Valmiiksi pureskeltu

pkts15 1

Kun taidenäyttelylle määritellään teema, se on joillekin helpotus, toisille siitä muodostuu luovuutta rajoittava ongelma. Pohjois-Kymenlaakson taideseurojen 11. yhteisnäyttely Kuusankoskitalon galleriassa kantaa nimeä "Hedelmällistä".

hedelm3
Hedelmällistä on sanana hersyvä, runsas, uutta synnyttävä, yllätyksellinen. Teeman toteutus näyttelyn kuvissa on perinteinen ja pääosin onnistunut, mutta ripustus on valmiiksi pureskeltu.

Ilmavasti sijoiteltuna on teeman mukaisia töitä - öljyvärejä, akvarelleja, grafiikkaa, valokuvia, veistoksia. Näyttelyn jurytti kuvataiteilija Teemu Korpela Helsingistä ja juryttäjä käyttää aina tietynlaista mielivaltaa töiden karsinnan suhteen. Korpela karsi ankaralla kädellä tarjottuja töitä ja noin 150 työstä mukaan hän kelpuutti vain kolmanneksen eli 50 työtä. Se on varsin vähän näin suureen tilaan.

Kun kyse on harrastajataiteilijoiden näyttelystä olisi tietysti suonut, että mahdollisimman moni olisi saanut töitään esille. Mutta tällainen näyttely on aina myös juryttäjän näyttely - hänen näkemyksensä teemasta ja esille laitettavista töistä. Korpelan visio teemasta oli tarjota katsojalle valmiiksi pureskeltuina osioina ihmiset, maisemat ja asetelmat.

Sinänsä helppo ja selkeä valinta, mutta myös varsin yllätyksetön. Teosten välinen vuoropuhelu ja jännite jää vähäiseksi, vaikka työt sinänsä ovat taidokkaita ja värikkäitä.

hedelm4

Visio ilmavasta ja avarasta, ajatuksille tilaa jättävästä ja ajatuksia herättävästä ripustuksesta ei tässä tapauksessa toimi. Töiden liian väljä sijoittelu luo tasapaksun ja yllätyksettömän vaikutelman, jota ryhmittely vielä vahvistaa. Katsojan mieleen nousee kysymys, millaisia ovat ne pois jätetyt työt? Olisiko niistä löytynyt kiinnostavuutta? Yllätyksellisyyttä? Kuten eräs näyttelyvieras kysyi "eikö ne tämän enempää töitä saaneet kasaan?"
hedelm1
Hyvä näyttely herättää keskustelua niin tekijöissä kuin katsojissa. Vaikka työt olisivat samankaltaisia, ne eivät välttämättä syö toistensa vaikuttavuutta vaan usein jopa täydentävät toisiaan.

Hedelmällistä-näyttely kannattaa silti käydä katsomassa. Mukana on erinomaisia töitä loistavissa väreissä. Leena Raussi Valkealasta on löytänyt oman tyylinsä akryylimaalauksesta. Hänen hehkuvat omenatutkielmansa sekä Marja-Leena Karhusen asetelmatutkielma ovat hienoja. Marjut Palmun kyyneleet herättävät keskustelua ja kysymyksiä. Miksi yksi kukka kyynelhelmien joukossa? Näyttelyssä kannattaa mennä perälle asti - särmin takaa löytyy hienoa grafiikkaa salaperäisesti piilossa.

Näyttely on avoinna 31.1.2015 asti klo 18.00.

PKTS:n yhteisnäyttelyssä on mukana Anjalankosken, Elimäen, Iitin, Jaalan, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan taideseurat. Yhteisnäyttelyitä on pidetty vuodesta 1991 lähtien. Seuraava yhteisnäyttely on Kuusankoskitalon Galleriassa maaliskuussa 2017.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.taideseurat.fi
(sivut tekeillä ja ne täydentyvät koko ajan)

This entry was posted on March 2, 2015


© 2019 | Taideseurat