Väliaikaista kaikki on vaan!

5000 2

Väliaikaisuus antaa vapauden kokeilla.  Purkutaloihin tai työmaa-aitoihin tehdyt taideteokset ovat väliaikaisia, mutta luovat positiivisuutta ympäristöönsä. Tämä on ollut todellisuutta maailmalla jo kymmeniä vuosia ja on löytänyt tiensä myös Suomeen.

Kysymys "Mikä on taidetta?" saa uutta puhtia, kun kiertää Lappeenrannan vanhan, purettavan kaupunginteatterin tiloihin tehdyn näyttelyn 5000 m2. Koko teatterirakennus (Valtakatu 56) toimii epätavallisena paikkana nykytaiteen näyttelylle ulkoseinistä kellariin, toimistoista näyttämölle ja katsomoon.
11216236 1011069292265029 8721759180639223045 o

Tilan laajuus ja monimuotoisuus on asettanut haasteita taiteilijoille, mutta haasteita on myös näyttelyssä kiertävällä katsojalla, jonka kannattaa pitää mieli avoinna ja joskus jopa silmät kiinni. Sukeltaa mielikuvituksessa teoksen innoittaman teatterin tunnelmiin ja aistia niiden yhteys.


Kun silmä kiertää tiloja teoksesta toiseen, mieli vaeltaa väistämättä tekniikasta toiseen. Työt on toteutettu eri tyylein ja tekniikoin, mutta kaikilla on oma paikkansa. Osa töistä on vaikuttavia ja herättävät kysymyksiä, ajatuksia, mielikuvia, mielleyhtymiä, vastakkainajattelua. Sellaisia kuin taiteen pitääkin tehdä ollakseen toimivaa ja hyvää. Osa töistä tuo mieleen ITE-taiteilijat. Osa herättää kysymyksen, ovatko Miina Äkkijyrkän lehmät toimineet innoittajina?

5000 3

 
Lappeenrannan entisen kaupunginteatterin toisen kerroksen aulatilassa voi sukeltaa teatterin tunnelmaan, kun silmät lukkiutuvat Juha Okon vaikuttavaan teokseen "Pelko, puhe, viha, huuto"  - osin näistähän teatterin ainekset ovat syntyneet. Auringon luoma varjo laajentaa teoksen täyttämään koko tilan heijastuksena hallin lattialle. Vaikutus on tyrmäävän hieno. Teos keskustelee sujuvasti lattialla kiemurtelevan Nina Nisosen "Kadonneet käsikirjoitukset" kanssa.

5000 9

Entinen ravintolatila on autio ja tyhjä. Vain seinälle unohtunut hintalista muistuttaa tilan aiemmasta käytöstä. Seinien työt elävät omaa elämäänsä ja ikkunasta lankeavan auringonsäteen valossa kieppuvat pölyhiukkaset ohjaavat katseen ikkunasta ulos aurinkoon.

5000 6

Avoimella haulla valitut 111 taiteilijaa ovat toteuttaneet itseään tarinoita ja tunnelmia tihkuvassa tilassa käyttäen rakennusaineena ja inspiraationa kaikkea mikä näkyy, mikä löytyy ja minkä irti seinästä saa. He ovat antaneet tiloille uuden mahdollisuuden luomalla niihin uudenlaisia sisältöjä.

Näyttelystä löytyy lähes kaikkea. Oivaltavaa kierrätystä. Taidokasta tekniikkaa. Kyhäelmiä, lautoja, roskia, metalliromua, yksityiskohtaisia maalauksia. Graffitia ulkona ja sisällä. Varmasti löytyy jokaiselle jotakin.

Lappeenranta on yksi niistä kaupungeista, joissa ei ole taidegallerioita. Sitäkin taustaa vasten on todella upeata että kaupunki on antanut tilat tällaiseen käyttöön. Idean priimusmoottorina on toiminut paikallinen kuvataiteilija Jouko Lempinen.
- Lappeenrannan kaupunki näki tapahtumassa tilaisuuden saada kulttuurinäkyvyyttä, ja palkkasi minut järjestelemään näyttelyä, Lempinen toteaa.


Taidetta purkutaloissa

5000 7

Sinänsähän idea ei ole uusi, sillä taidehankkeita on onnistuneesti toteutettu tyhjiin ja purettaviin tiloihin sekä rakennustyömaiden aitoihin maailmalla ja yhä enenevässä määrin myös Suomessa. Esimerkkeinä YLEn KulttuuriCocktail luettelee muun muassa Turun lääninvankilassa pidetyn taidenäyttelyn "Valtio+", kun taiteilijajärjestö Arte ry kartoitti Turussa tyhjillään olevia rakennuksia ja pohti niiden soveltuvuutta näyttelypaikoiksi.


Jyväskylässä on toiminut jo kymmenen vuotta Uuden polven museo, joka on toiminut Säynätsalon teollisuusalueella UPMN. tyjilleen jääneessä rakennuksessa.  Tilaan on toteutettu useita projekteja, joille Suomen byrokratia pisti stopin.

- Rakennustarkastajat tulivat  ja sanoivat, että ei saisi olla ihmisiä, ja että olisi pitänyt rakentaa pakoreitit ja paloportaat, kertoo Uuden polven museon vastaava taiteilija Virpi Lehto. Keski-Euroopassa hylättyjen rakennusten antaminen taidehankkeiden käyttöön on tavallisempaa, ja siellä byrokratia tulee vastaan helpommin. Ryhmä siirtyi Kankaan vanhalle paperitehtaalle ja vuokrasi kaupungilta nk. pergamenttihallin. Vuokran Uuden polven museo saa lähes katettua kaupungin avustuksilla.


Kemijärvem Kuumaniemen tyhjillään olevassa koulussa on järjestetty graffitipajoja yhteistyössä Sttlementtiliiton ja kaupungin sivistys, teknisen- ja sote-osastojen kanssa.

KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin rakennuksiin toteutettavia taidehankkeita ja tekee kevään aikana lupaavimmasta juttua. Kuvia voi lähettää instagramiin hashtagillä #taidettapurkutaloihin

12109926 1011069332265025 2900572789393568867 o


Näyttelyn kiertämiseen kannattaa varata aikaa, sillä se on itsessään jo performanssi ja tila on laaja ja monimuotoinen. Paikalle saattaa myös osua taiteilijoita, jotka osallistuvat performanssiin kukin omalla tavallaan. Kannattaa mennä, mutta kiirettä pitää. Näyttely on avoinna vain torstaista-sunnuntaihin ja tulevana perjantaina se on suljettu. Jäljellä on siis enää muutama päivä, sillä näyttely päättyy 27.3.2016. Sen jälkeen osasta näyttelytöitä tulee osa purkujätettä ja ne sulautuvat teatterin historiaan.


Lappeenrannan vanha kaupunginteatteri (Valtakatu 56)

Avoinna 13.2.—27.3
to-su kello 11—16 (ei 25.3.).

This entry was posted on March 22, 2016


© 2019 | Taideseurat