Vaaleanpunaista ja mustaa

rakkaus3

Aikansa seksisymboli, näyttelijätär Marilyn Monroe totesi aikoinaan ”Rakkaus on ikuista, vain kohde vaihtuu.”  Ajatus pitää sisällään onnea, pettymystä, katkeruutta, suloisensuolaisia muistoja ja vihaa, mutta myös toivoa uudesta, ikuisesta rakkaudesta.

Mistä on lähtöisen piirretty sydän rakkauden symbolina? Se ei muistuta ihmissydäntä. Yhden teorian mukaan se kuvaa kahden ihmisen yhteen liitettyjä sydämiä, jotka aikojen saatossa ovat saaneet tyylitellyn ja ikoniseksi muodostuneen sydämen muodon. Sitähän rakkaus parhaimmillaan on - kaksi ihmistä, jotka ovat yksi.
suudelma

Leena Raussin herkkä vesivärityö tyttären häistä.


Tätä kaikkea löytää myös Kuusankosken Taideseuran kesänäyttelysta "Rakkaus / Viha". Punaisia, herkkiä sydämiä ja suudelmia, rakkauden symboleita, mutta esillä on myös paljon muuta. Vihjailevia ja ajatuksille tilaa antavia ratkaisuja. Joissakin on havaittavissa myös niin suosittu ajatus, että myös rakkaus on projekti joka alkaa ja päättyy.

- Kun näyttelyn teema valittiin ja toteutusta mietittiin, jo alkuvaiheessa oli selvä että tehdään sydämistä yhteinen teos näyttelytilaan. Tyyli ja materiaali olivat vapaita, mutta kooksi määriteltiin 21x21cm, toteaa puheenjohtaja Jukka Mäki.

Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo… tämä ikiaikainen sananlasku tuntui toimivan tässäkin tapauksessa. Kun sydämiä alkoi tulla, niitä tuli ovista ja ikkunoista. Virkattuja, kopioituja, napeista ja neppareista, makaroneista, kreppipaperista. Mustia, punaisia, vaaleanpunaisia, hörhöjä, söpöjä, ronskeja, revittyjä, nyplättyjä.  

Hauska ja toimiva kokonaisuus koottiin peilin päälle. Väreistä koottiin liukuva mustanpuhuvista sydämistä aurinkoisen keltaisiin.
rakkausiso2

Peilisydänkoosteen yksityiskohta. Mukana satoja sydämiä.


Muut näyttelytyöt on toteutettu perinteisemmillä tyyleillä - akryyli, öljy, grafiikka, valokuva, sekatekniikka, installaatio. Joillekin rakkaus on muistoja menneestä lapsuudesta, toisille synkkyyttä ja katkeruutta. Suloisen katkeria muistoja ja toivoa tulevaisuudesta.

Joukossa on myös innovatiivisia tapoja ilmentää rakkautta tai vihaa. Jukka Mäen ”Piirrän nimesi hiekkaan” ilmentänee juuri sitä, että kun aalto pyyhkäisee nimen yli, voi kirjoittaa uuden nimen - ja taas uuden. Suoritetaanko myös rakkaus?
rakkaus4


Ilahduttavaa oli nähdä myös  Hirvelän koulun oppilaiden erilaisia käsityksiä rakkaudesta.

Teksti ja kuvat © Ulla Maria Hoikkala

 

Kuusankosken Taideseuran kesänäyttely 12.6.2016 asti

Rakkaus / Viha

Naukion Taidesauna,
Messutie 1, Kuusankoski
Avoinna su-pe 12-19
La suljettu

This entry was posted on June 1, 2016


© 2019 | Taideseurat