Taidetta ja työnäytöksiä

sini

Miltä tuntuisi mennä taidenäyttelyyn, jossa esillä on pelkkiä valkoisia seiniä? Tai suurikokoisia, yksivärisiä tauluja? Tai pelkkää ääntä? Sellaisia toteutti muun muassa ranskalainen Yves Klein. Mutta oliko näiden tarkoituksena vapauttaa katsoja taiteilijan luomien kuvien muokkaamista ajatuksista vai antaa katsojan mielikuvituksen lentää vapaasti?

Mene ja tiedä. Enemmän sitä kuitenkin törmää niihin perinteisempiin tapoihin tuoda taidetta katsojan eteen - museoissa, puistoissa, julkisissa tiloissa, taidehalleissa.

Viime vuosina ovat myös yleisstyneet erilaiset PopUp-tapahtumat, jossa taide tuodaan joko kadulle tai tyhjillään olevaan tilaan.

Los Angelesissa Autry Museum of the American West järjesti laajan kaksipäiväisen American Indian Market Place -tapahtuman, jossa mukana oli yli 200 myyjää edustaen 40 intiaaniheimoa. Heillä oli myyntipöydät, joissa esillä oli maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, koruja, valokuvia ja tekstiilejä. Myyjät myös pitivät työnäytöksiä, jossa he esittelivät taitojaan.
teltta
Valtava teltta oli pystytetty museon piha-alueen ulkopuolelle ja ihmiset kiersivät telttaa tutustuen intiaaniheimojen taiteeseen. Keskustelua käytiin eri heimojen välillä ja asiakkaiden kanssa. Hyvin mielenkiintoisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Keskustelun tuoksinassa oppi paljon uusia asioita ja mieleen palautui koulussa opittuja asioita.
hopi
Kiinnostavaa oli nähdä, miten eri tavoin ja kuitenkin samalla tavoin eri heimot toteuttivat esimerkiksi koruja, joissa toistuivat samat yksityiskohdat - kokopelli, karhu, biisoni, käärme.

Käytäviä samoillessa mieleen nousi parin viikon päästä pidettävä, Kuusankosken Taideseuran järjestyksessä kolmas PopUpArt-tapahtuma Kuusankoskella. Tuotteet ovat erilaisia, mutta periaate sama. Paikallisia töitä paikallisten nähtävillä ja saatavilla. Työnäytöksiä ja muuta aktiviteettia koko perheelle.
avaus22
Poppari on aina ottanut lapset hyvin huomioon, niin myös tänä vuonna. Lasten nurkkaus on laajentunut ja tänä vuonna teemana on sinivalkoisuus Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Ohjaajina toimivat ohjaustoiminnan arteesaani Terhi Espo Anjalankosken Taideseurasta sekä Kouvolan seudun ammattioppilaitoksen (KSAO) arteesaaniopiskelijoita.

Laajamittaista yhteistyötä
fantasia1
Popparin toteuttajat ovat aina tehneet laajamittaista yhteistyötä niin alueen muiden taideseurojen kuin paikallisten yritysten kanssa. Tänä vuonna yhteistyö on laajentunut myös oppilaitoksiin, kun mukana on Kouvolan Seudun ammatillisen oppilaitoksen KSAO:n opiskelijoita. Tapahtumatilaan on rakennettu Valaistu kylä sekä valmistuvien stylistien videoesitys fantasiastailauksista.
makrame5
Turkuun Aurajoen rantaan keväällä 2017 toteutettiin Makramé-teos. Samantapainen teos nousee popparin aikana Kauppa-aukion torin puihin Marjut Palmun avustamana. Ohikulkijat voivat osallistua teoksen tekemiseen ja näprätä itselleen vaikkapa makramé-avaimenperän mukaan vietäväksi.

Lempinimen ”Poppari” saanut tapahtuma ei yhtään häviä kansainvälisessä vertailussa.

This entry was posted on August 15, 2017


© 2019 | Taideseurat