Taidetta ja historiaa Kaupunginmuseossa?

museo

Kouvolan kaupunki satsasi Kouvola-talon remonttiin sekä Kaupunginmuseon suunnitteluun ja toteuttamiseen melkoisen summan euroja. Kouvolalla ei ollut omaa kaupunginmuseota aikaisemmin, joten tällainen investointi kulttuuriin on näinä päivinä melko harvinaista. Siitä kiitos Kouvolan päättäjille.

Uuden Kaupunginmuseon portaikkoon kutsukilpailulla valittu valoteos Joki on hieno idea, jossa kuvien ja sanojen virta ottaa vieraat vastaan. Taiteilija Charles Sandison on oivaltanut uuden Kouvolan moni-ilmeisyyden ja kulttuurihistoriaa pursuavan ympäristön. Valitettavasti teoksen hieno sanoma hukkuu vaaleaan portaikkoon, josta se ei kunnolla nouse esiin. Kuinka suuri lisäkustannus olisi ollut maalata portaikko tummilla sävyillä teoksen tehon korostamiseksi?

Näin merkittävän ja tänä päivänä harvinaisen kulttuurihistoriallisen investoinnin tulee olla valtakunnallinen mediatapahtuma, jolla nostetaan alueen profiilia ja imagoa. Onhan museon tarkoituksena houkutella turisteja ja matkailijoita ennen kaikkea alueen ulkopuolelta.

Valitettavasti Kouvola ei tässä suhteessa täysin onnistunut. Vaikka avajaisiin osallistui ennätysyleisö, museo ei näkynyt valtakunnallisessa mediassa juuri lainkaan. Kun Kouvola-talon satunnainen kävijä kävelee käytävillä, Kaupunginmuseon sisäänkäynti on piilossa ja vailla minkäänlaista opastusta.

Samoin valitettavan ikävä on sisääntulo pysäköintialueelta, jossa harmaat betonimuurit ottavat vierailijan vastaan - olkoonkin, että Kouvolan uusi slogan on "Betonihelvetti". Mikään ei kerro, että ollaan astumassa Kouvolan taiteen kehtoon ja lähestytään taidemuseo Poikiloa ja uutta Kaupunginmuseota.

Eikö tämä olisi erinomainen paikka vaikkapa graffititaiteilijoille toteuttaa ohjatusti modernia taidetta ja näin antaa museoille omaleimainen ja taiteellinen sisääntulo?

Olisin myös toivonut, että Kaupunginmuseon ensimmäinen näyttely olisi ollut koko uuden Kouvolan alueen kattava historiateos. Se olisi ollut hieno tapa vahvistaa uuden kaupungin rikasta identiteettiä ja luonut sitä laajalti kaivattua yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Vaikka Manskin lipan alla on kiinnostava katsaus yhteen osaan alueen historiaa, se on kuitenkin vain yksi pieni elementti uuden Kouvolan historiassa.
manner
Toivottavasti tulevat näyttelyt avaavat ovia alueen todella monipuoliseen ja rikkaaseen historiaan. Joka tapauksessa Kaupunginmuseon saaminen Kouvolaan on hieno asia.

Teksti ja kuvat © Ulla Maria Hoikkala

This entry was posted on July 15, 2016


© 2019 | Taideseurat