Taide syntyy kokemuksesta

pkts2017 1

Pohjois-Kymenlaakson taideseurojen 12. yhteisnäyttely Kuusankoskitalon galleriassa on samalla Iitin Taideseuran jäähyväisnäyttely vuodesta 1991 jatkuneelle PKTS-yhteistyölle. Iitti siirtyy vuoden 2018 alusta Päijät-Hämeeseen.


Juryttäjäksi oli kutsuttu lahtelainen taiteilija-taidemaalari Marja-Liisa Jokitalo, joka toimii muun muassa Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtajana kauden 2017-2018. Jokitalo työskentelee itse pääasiassa öljyvärein, mutta katsoo avoimin silmin kaikkia tekniikoita ja tyylejä.

Näyttelytyöt lähestyvät teemaa ”Matkalla” hyvinkin konkreettisesti. Teoksissa on ikuistettu luontoa, kulkuvälineitä, ihmisiä ja maisemia eri tekniikoin ja tyylein. Konkretian keskellä jäin kuitenkin kaipaamaan enemmän näkemystä siitä, millaisin värein ja tuntein tekijät maalaavat matkaansa minuuteen, elämään, ajatuksiin - pois tutusta ja turvallisesta.

pkts2017 3

Tuula Salon työ on näyttelyjulisteessa.


Itseäni viehätti näyttelyn polveileva ripustus, joka ei kuitenkaan tunnu sekavalta. Silmä on keskiössä ja töiden suuretkin kokoerot tasoittuvat, kun silmä tekee matkaa teosten keskipisteestä toiseen.

Konkretian keskelle on löydetty myös  huumoria aiheen toteutukseen. Omalle seinälle voisi löytää tiensä Marja-Liisa Kärkisen liskoperheen matka, jonka pariksi löytyi Hilkka Tirkkosen muurahaiset. Ihastuneita huokauksia puolestaan kumpuaa vaikkapa Tarja Hurtan akvarellien edessä. Eeva Tervon batiikkityöt ovat aina herkkiä ja kauniita.

matkalla
Taide syntyy aina kokemuksesta, kullekin katsojalle omalla matkallaan oman elämänsä kokemuksiin. Matka on henkilökohtainen - taiteilijan onnistumisen määrittää se, miten teoksen sisältö välittyy katsojalle. Miten hän uppoutuu teokseen ja matkaa omaan sielunmaisemaansa.

Myös juryttäjän näyttely

Jurytetty näyttely on aina myös juryttäjän näyttely, jossa korostuvat hänen valintansa. Pohjois-Kymenlaakson taideseurojen näyttely ”Matkalla” antaa katsojalle kokemuksen tyylien ja värien sinfoniasta. Jokitalo onnistuu kohtuullisesti näinkin runsaan ja monitasoisen näyttelyn ripustuksessa ja katsojalle jää tilaa omien matkojensa kokemukseen näyttelytöiden kautta.

nayttely 6
nayttely 9

Katsojan matkaa on helpotettu jaksottamalla ja ryhmittämällä työt sisällön ja värimaailman mukaan.

Tällaisen yhteisnäyttelyn ripustus on aina vaikeaa, sillä mukaan valikoituu väistämättä hyvinkin eritasoisia töitä. Näyttelyn työt ovat pääsääntöisesti maalauksia, mutta joukossa on myös muutama valokuva ja veistos. Grafiikkaa tarjottiin vähän, tilateoksia ei yhtään.

Näistä aineksista Marja-Liisa Jokitalo lähti liikkeelle.
- Kun aamulla tulin Kuusankoskitalolle, pysähdyin hetkeksi silmäilemään töitä, joita näytti olevan valtavasti siellä-täällä, pieniä-suuria, Jokitalo naurahtaa. Ja paljonhan töitä olikin - kaikkiaan 67 tekijää tarjosi ennätykselliset 156 teosta näyttelyyn.

Päivän aikana Marja-Liisa Jokitalo teki itse useita matkoja teosten äärellä. Hän haluaa kokea omakohtaisia tunteita matkalla olosta. Osasta töitä Jokitalo tiesi heti, että ne ovat mukana. Sitten oli hyviäkin töitä, joille ei vaan tuntunut löytyvän paikkaa, jossa se olisi ollut ”kotona”. Yksin tai ryhmässä samanhenkisten töiden kanssa.
nayttely 7

Marja-Liisa Jokitalo voi kuitenkin katsoa työnsä jälkeä tyytyväisenä. Näyttelyyn tarjotuista töistä ripustukseen valikoitui 96 työtä 65 tekijältä. Näyttely kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Teksti ja kuvat Ulla Maria Hoikkala

Pohjois-Kymenlaakson taideseurat on vapaamuotoinen yhteisö, joka perustettiin vuonna 1991. Mukana olivat Anjalankosken, Elimäen, Iitin, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan taideseurat sekä Jaalan taidepiiri. Näyttelyitä pidettiin alussa harvakseltaan, mutta nyt yhteisnäyttelyitä pidetään joka toinen vuosi. Järjestelyvastuu on vuorovuosina eri seuroilla.
Nyt järjestelyvastuu oli Iitin taideseuralla, joka tämän näyttelyn myötä jättää samalla jäähyväiset Pohjois-Kymenlaakson taideseurojen yhteistyölle.

www.taideseurat.fi

Lisää tietoa Marja-Liisa Jokitalosta
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2669
http://taiteilijalehti.fi/marja-liisa-jokitalo-taidemaalariliiton-puheenjohtajaksi/
http://www.ess.fi/uutiset/kulttuurijaviihde/art2332652

This entry was posted on March 9, 2017


© 2019 | Taideseurat