"Silmänruokaa" Kuusankoskitalon galleriassa

ruokataide6

Kuusankoskitalon galleria on täytetty ruoka-aiheisilla maalauksilla, veistoksilla, piirustuksilla ja installaatioilla. Kaikkien aiheena on ruoka tai ruokaan liittyen astioita, aterimia ja muuta rekvisiittaa essuista purkkeihin.
ruokataide1
Haminan, Kotkan ja Kouvolan kaupungin kansalaisopistojen sekä Kymenlaakson opiston kuvataide- ja käsityötaidekouluissa opiskelevat 7-17 -vuotiaat lapset ja nuoret  ovat osallistuneet "Silmänruokaa" -taidekasvatusprojektiin, jossa he ovat kahden vuoden aikana tutkineet omaa suhdettaan ruokaan ja kuvataiteen ruokakuvastoon. Projektin työt on toteutettu erilaisia materiaaleja ja työmuotoja käyttäen.
ruokataide2
Näyttelyn ensimetreillä mietin, ovatko kaiteelle sijoitetut hauskat, pienet luurankoaiheiset hahmot kannanotto eläinperäisille ruoka-aineille? Onko tekijä kahden vuoden projektin aikana havainnut olevansa kasvissyöjä? Mistä hän sai idean tähän toteutukseen? Niin tai näin, työ kuvastaa yhtä näkökulmaa ruokaan,varsinkin aikana jolloin ruuan hävikki on valtavaa. Joidenkin tutkimusten mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa.

Gallerian seinillä on upeita töitä, joiden toteuttaminen on vaatinut ajatusta, ideaa ja luovuutta. Sekä ennen kaikkea taitoa siirtää oma ajatuksensa valitsemalleen välineelle - kankaalle, saveen tai paperimassaan.

Lähes 600 opiskelijan jättikoitos on valtava hedelmätori keskellä näyttelytilaa. Eri materiaalein toteutetut "herkut" vangitsevat näyttelyvieraan jo ovesta astuttaessa.
ruokataide7
Näyttelytöissä on mukana huumoria, iloa, hauskuutta - kaikki elementtejä, joita taiteessa pitää ollakin. Juuri näin taidekasvatuksen tulee lähestyä opiskelijoita. Taide ei saa olla ryppyotsaista suorittamista, jossa haetaan täydellisyyttä. Tästä toteutuksesta annan Kouvolan kansalaisopiston taideaineidenopettaja Minna Rissaselle täydet pisteet.

Pienimmät ovat toteuttaneet hurmaavan paperimassa työn "Lohikäärmeet välipalalla". Sen sisällössä on oivallusta ja hauskuutta, tekemisen riemua ja huumoria.
ruokataide4
Toivottavasti edes osa tämän kurssin opiskelijoista liittyy paikallisiin taideseuroihin tuomaan lisäväriä ja luovuuden intoa toimintaan. Sitä tarvitaan ja toivotaan.

Kuusankosken Taideseuralla on viikonlopun työpajakurssi aiheena Ready Made Art. Kurssin tuotoksiin voi tutustua seuran kesänäyttelyssä Naukion Taidesaunalla touko-kesäkuun vaihteessa. "Silmänruokaa" -näyttelyn teoksissa olisi valmista tavaraa tähän näyttelyyn, sillä luovuuden riemu ja toteutuksen hurma loistaa jo ovelle.

Teksti ja kuvat © Ulla Maria Hoikkala


Kuusankoskitalon galleria
Silmänruokaa 7.-29.4.2015
Kymenlaaksonkatu 1, Kuusankoski
Avoinna ma-pe 11-19, la-su 12-18

This entry was posted on April 15, 2015


© 2019 | Taideseurat