Miten kuvata tunnetta taiteessa?

ilo

Tunteiden kuvaaminen taiteessa on ainaa haasteellista. Musta mielletään suruksi, valkoinen on puhtauden tunnusväri. Mutta mistä löytyy aiheita ja keinoja muille tunteille?

Värejä on aina käytetty kuvaamaan erilaisia tunnetiloja. Sininen hetki on juuri silloin, kun aurinko on laskemassa taivaanrannan taa. Hetkessä on pientä haikeutta, taas yksi päivä ohitse. Mutta samalla hetkessä on odotusta ja toivoa uudesta, ihanasta huomisesta.

marras1

Valokuvaajat poistavat yleensä kaikki "tärähtäneet" kuva, koska haetaan täydellisyyttä. Mutta juuri nämä tärähtäneet kuvat voivat ilmaista tunnetiloja paremmin kuin ne täydelliset kuvat. Tunnetila kun on aina vähän sitä ja tätä.

roiske

Miksi joidenkin värien kohdalla tunnetilat ovat alakuloisia ja synkkiä, toisten kohdalla taas valoisia ja positiivisia?

Värien historiasta selviää paljon mielenkiintoisia asioita. Ennen kuin värejä alettiin valmistaa teollisesti ja synteettisesti, värien valmistukseen käytettiin luonnosta löytyviä kasveja, kiviä ja savea. Sen aikaisin tiedoin ei juurikaan välitetty kasvien myrkyllisyydestä, vaan lopputulos kruunasi vaivan.

Vaivan palkaksi saatiin noina aikoina erilaisia sairauksia, jotka johtuivat väreihin käytettyjen ainesosien myrkyllisyydestä. Jotkut olivat jopa tappavia, kuten esimerkiksi erilaisissa kasvovoiteissa käytetty lyijy. Pitkäaikainen käyttö saattoi aiheuttaa kuoleman. Tästä on peräisin mm. sanonta "lyijynharmaat kasvot".

Myrkyn vihreän merkitys lienee kaikille tuttu. Se juontaa juurensa aikaan, jolloin vihreää väriä valmistettiin luonnosta saatavilla myrkyllisillä kasveilla.


Ilon eri muodot taiteessa

Kuusankosken Taideseura otti kesänäyttelyn teemaksi Ilon.  Aihe on vaativa ja sen huomaa, kun katsoo kuvataiteen historiaa – iloisia, humoristisia tai peräti naurattavia teoksia on nähty ja koettu todella vähän.
- Tämän vaikean aiheen kimpussa on Kuusankosken Taideseura ja yleisö saa arvioida olemmeko siinä onnistuneet, toteaa seuran puheenjohtaja Jukka Mäki.

ilo

Heidi Forsellin naivistinen työ näyttelyssä.

Näyttelyssä on mukana perinteisiä tekniikoita kuin myös pronssia. Pronssin rinnastus iloon on ehkä enemmänkin yhdessä tekemisen riemussa, joka ei välttämättä näy töiden aiheen valinnassa.

pronssi

Mukana on myös Hirvelän koulun oppilaiden töitä.  Yhteistyö Hirvelän koulun kanssa on jatkunut jo vuosia ja tästä hyötyvät molemmat.  Taideseura saa nuorekkaita teoksia näyttelyyn ja Hirvelän koulun kuvataidetunneilla on kevätkaudella tavoitteellinen ja motivoiva työrupeama kun teoksia tehdään kesänäyttelyyn.

iso2
Näyttelyä voi käydä katsomassa Kuusankosken Kotiseututalossa (Kotiseututie 12). Näyttely on avoinne kesäkuun loppuun asti.

Taideseuran kesänäyttely on tänä vuonna poikkeuksellisesti Kuusankosken Kotiseututalossa.  Viime vuosina kesänäyttelyt on pidetty Naukion taidesaunalla, mutta tänä vuonna Taideseura haluaa palata juurilleen.  
- Kuusankosken Taideseura täyttää ensi vuonna 70 vuotta ja seuran alkutaipaleella Kotiseututalo oli Taideseuran ”kotipesä”, jossa pidettiin näyttelyt, kokoukset ja juhlat, kertoo Jukka Mäki.

Näyttely on avoinna Kotiseututalossa 1.5. – 30.6.2019
Aukioloajat:        ke-pe     11.00 – 18.00
        la    11.00 – 16.00
        su    11.30 – 16.00

This entry was posted on June 15, 2019


© 2020 | Taideseurat