Mestarit jälleen Valamossa

mestari6

Viime aikana on käyty keskustelua suomalaisesta taidemaailmasta ja sen sisäänpäinkääntyneisyydestä. Tanskalainen galleristi Bo Bjerggaard nosti esiin (HS 25.11.2015) väitteen, että suomalaiset galleriat esittävät vain suomalaista taidetta ja ulkomainen taide loistaa poissaolollaan.
mestari2
Tämä ei pidä paikkaansa ainakaan Valamon luostarin Mestarin jälki II -näyttelyssä, jossa on esillä laaja kattaus sekä suomalaista että kansainvälistä kristillisaiheista taidetta. Mukana muun muassa  Rembrandt, Salvador Dali, Andy Warhol, Marc Chagall, Pablo Picasso. Näiden mestareiden töitä ei kovin usein näe yhdessä tilassa Suomessa eikä juuri muuallakaan. Vielä harvinaisempaa on nähdä näiltä mestareilta kristillisaiheisia töitä, sillä moni esillä oleva taiteilija on tunnustautunut ateistiksi ja kristillisyys yleensäkin on taiteilijalle henkilökohtainen valinta.  
mestari5 warhol
Ei niin tyypillinen Andy Warhollin työ tämä käsinväritetty serigrafiatyö "Sikstuksen Madonna".

Näyttelyn avaa Pablo Picasson kolme litografiaa vuodelta 1959. Ateistina tunnetun Picasson tuotannossa kristillisaiheiset työt olivat suhteellisen harvinaisia, joskin hän palasi aihepiirin pariin aika ajoin eri yhteyksissä.

Picassoa seuraa Van Rijn Rembrandin (1606-1669) parisenkymmentä vedosta vuosilta 1633-1659. Aihepiiriltään perinteiset työt on otettu vanhasta ja uudesta testamentista. Joukosta jää mieleen erityisesti aiheeltaan melko harvinainen kuivaneulatyö "Kristus 12-vuotiaana temppelissä" noin vuodelta 1654.

Mestarin jälki II -näyttely jatkaa ykkösosan mielenkiintoista matkaa perinteisistä, tummasävyisistä ja raskaista öljymaalauksista kepeisiin, moderneihin, jopa flirttaileviin kotimaisiin teoksiin. Vaikka aihepiirit ovat kristillisiä, joidenkin taiteilijoiden toteutus on tuonut figuurit nykyaikaan. Esimerkiksi Lennart Segerstrålen (1892-1975) linoleikkaus vuodelta 1932 "Kristuksen toinen tuleminen" kuvaa kristuksen ajan hahmot bodattuina vartaloina, joiden asennot ovat jopa päälleliimatun poseeraavia ja teatraalisia.

Ensimmäisen näyttelyn myötä mieleen nousi kunnioitus suomalaisia taiteilijoita kohtaan. He ovat edistyksellisiä, moderneja, taitavia, syvällisiä ja rohkeita aihevalintansa toteutuksessa. Juho Rissasen (1873-1950) sekatekniikalla toteutettu triptyykki "Kristuksen syntymä" istuu mainiosti Picasson jälkeen ja Rembrandtien keskellä. Reino Partasen (1889-1972)  "Iltahetki" vuodelta 1930 tuo mieleen sota-ajan Kotiliesien kannet, jotka korostivat turvallisuutta ja perinteitä. Se täydentää mainiosti tyylilleen uskollisten Marc Chagallin ja Salvador Dalin töitä.
mestari10

"Näyttelyssä on esillä mielenkiintoinen taidehistoriallinen arvoitus, marsalkka Mannerheimin lankomiehen, Louis Sparren kesken jäänyt triptyykki. Teos kuvaa evakkoon joutumisen ja sodan hätää ja se ilmeisesti oli tarkoitettu sijoitettavaksi jonnekin merkittävälle paikalle, mutta sota muutti suunnitelmat." (teksti Valamon verkkosivulta)

Kauneus ja tunnelma ovat kuitenkin aina katsojan silmässä ja moni työ saattaa saada katsojan mielessä krisillisen merkityksen.
mestari4
Mestarin jälki II -näyttely on taitavasti kuratoitu. Erilaiset tyylisuunnat ja tekniikat on asetettu ennakkoluulottomasti rinnakkaintäydentämään toisiaan ja vahvistamaan tunnelmaa. Ne herättävät kysymyksiä, uteliaisuutta. Järjestys ei ole kronologinen eikä tyylien mukainen vaan kiinnostava kattaus eri aikakausien tekijöiden hyvinkin erilaisia töitä, joita yhdistää kristillinen aihepiiri.

Joitakin nyt esillä olevia töitä oli esillä jo näyttelyn ensimmäisessä osassa, kuten Helene Schjerfbeck teoksellaan ”Ylösnousemus”  ja Maria Wiik teoksellaan "Madonna". Tämä ei suinkaan ole haitta - päinvastoin, näitä mestariteoksia katsoo mieluusti yhä uudelleen ja uudelleen.

Taiteilijoiden joukossa on useita merkittäviä kotimaisia mestareita kuten muun muassa Hugo Simberg, Juho Rissanen, Marcus Collin, Unto Pusa. Kultakin on esillä aikakautensa tyylipuhtaita edustajia.

Lisämaustetta näyttelykierrokseen toi myös näyttelyopas Mikael, joka taustoitti monta työtä ja niiden historiaa. Näin näyttelykokemuksesta tuli syvällisempi ja siitä sai enemmän irti, varsinkin jos taidehistoria ei ole tuttua.
mestari3
Jo ensimmäinen, vuonna 2014 avautunut näyttelyn ensimmäinen osa oli upea katselmus kristillisaiheiseen taiteeseen - sekä kotimaiseen että ulkomaiseen. Piispa Arsenin kuratoimaan näyttelyyn saatiin mahtumaan vain osa valtavasta kokoelmasta, niinpä oli loogista koota toinen näyttely, joka jatkaa ensimmäisen osan teemaa kristillisaiheisista mestariteoksista.

Näyttelykierroksen kruunasi tieto, että arkkimandriitti Sergei siunasi näyttelyssä kuvauksen ja artikkelin. Näyttelyvieraat siunaa viimeinen työ, Yrjö Ollilan "Seppelettä kantava enkeli."


Kaksi Mestarin jälki -näyttelyå on nyt nähty. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, vieläkö löytyy näkemättömiä mestariteoksia kolmannen näyttelyn verran.

Ehdottomasti suositeltava käyntikohde. Yksi kuluvan vuoden parhaita näyttelyitä.Mestarin jälki II - Kristillisaiheisia teoksia Suomen ja maailman taiteen mestareilta

Valamon luostarin galleria

Näyttely on avoinna  30.4.2016 asti
ti-su klo 11.30-17, 
ma suljettu (ryhmille tilauksesta)


mestari5

Yllä vas. Kalervo Kallion kipsireliefi, alla vas. Akseli Galleen-Kallelan "Ihmiskunnan aamunkoitto" ja oikealla Mikhail Shankovin "Särkynyt peili".

This entry was posted on March 15, 2016


© 2019 | Taideseurat